Észak-Dalmácia


A kompakt és könnyen bejárható Észak-Dalmácia – Horvátország más részeihez képest is –rendkívül magas koncentrációban nyújtja az adriai nyaralás minden fontos előnyét. A part mentén gyönyörűen megőrzött középkori városok magasodnak Európa egyik legáttetszőbb vízű tengere fölé, míg a nyílt tenger bővelkedik az ókori kőfalvakkal és öblökkel díszített szigetekben. A régióba látogatók között egyre csak növekszik mind a bulizni, mind a világ zajától elvonulni vágyók száma. Az itt megrendezett fesztiválok – melyeknek listája egyre csak bővül – kitűnően összepasszolnak a régió élénk tájaival és pihentető strandjaival.

...

Opatija (Abbázia) 

Nagyszerű választás a téli és a nyári szezonban egyaránt. Gyönyörű természet, kellemes időjárás, parkok, szállodák, régi osztrák villák, tengerparti sétányok és strandok csábítják a turistákat nemcsak Európából, hanem a világ minden tájáról, már több mint 160 éve. 

Megnézem
...

Rijeka (Fiume) 

A Primorje-Gorski Kotar tartomány kulturális és közigazgatási központja és Horvátorszég 3.legnagyobb városa lakosságát tekintve. A város a Rječina folyó partján, és több patak között terül el. 

Gomb
...

Punat 

Egy kicsiny, 1800 fős lakosságú város, mely Krk szigetének déli partján fekszik. A város a part mentén, a különlegesen mély Puntarska draga-öbölnél helyezkedik el. Itt található a miniatűr Kosljun-sziget is, rajta egy ferences rendi kolostorral. Páratlan szépség! 

Gomb
...

Cres 

Pasztellszínű teraszos házak és velencei nemesi kúriák ölelik körbe Cres városának középkori kikötőjét, egy gyönyörű védett öblöt, melyet fenyőfák élénkzöld dombjai és adriai törpefenyők vesznek körbe.

Gomb
...

Rab

Rab városa a sziget legfőbb üdülőközpontja. Néhány jól megőrzött 15. századi épület található itt, melyek az 1509-ben épült Loggiához vezetnek. Számtalan templom található itt, a 11. századi Szent Mária templomot is beleértve, mely valójában egy előző templom helyén épült.

Gomb
...

Mali Lošinj

Az Adriai-térség legnagyobb olyan városa, amely szigeten helyezkedik el. Jelentős tengerészeti kikötő, mivel egy tengert keresztező útvonalon található Isztria és Dalmácia közt. A horvátországi Adriatikum egyik legfőbb turisztikai és hajózási centruma.

Gomb
...

Zadar

Észak- Dalmácia legfőbb városi központja, római, velencei, és modern stílusok élénk keveréke, mely bemutatja Horvátország sokszínű történelmét.

Gomb
...

Šibenik

A következő fontosabb város Zadartól délre található, egy csendes történelmi központtal és egy mutatós 15. századi katedrálissal. A legkényelmesebb kiindulópont, ahonnan könnyű megközelíteni a Krka Nemzeti Park tajtékos vízeséseit.

Gomb
...

Jezera

Egy város és kikötő a Murter-sziget északkeleti részén, az adriai turistaúthoz Tisno városán keresztül csatlakozik. A Murter-sziget legkisebb városa, melyet hatalmas tavak után neveztek el. A tavak az őszi és téli esők nyomán keletkeztek, igazi tavak látszatát keltve. 

Gomb
...

Vodice

Egy igazi turistacentrum, mely kedves embereiről és a turisták számára sokszínű kínálatáról híres. Egy part menti város, mely egy széles öbölben található, 11km-re északnyugatra Šibenik településétől, a Šibenik-Knin tartomány központja. A város 10 000 fő népességet számlál, és ideális célpont a nyaralók számára.

Gomb
...

Murter

Murter az adriai térség középső részén található, körülbelül 2000 fős lakossággal. A város bővelkedik a homokos strandokban, fenyőerdőkben és idős olajfákban. Tökéletes elhelyezkedésének köszönhetően ideális kiindulópont a Kornati-szigetek és Krka vízeséseinek meglátogatásához.

Gomb
...

Rogoznica

Rozognica egy tengerparti üdülőhely a dalmát régióban, mely 34 km-re délre található Šibeniktől,és a Šibenik-Knin tartomány egyik legdélebbi pontja. Az adriai autópálya köti össze Šibenikkel és Splittel.

Gomb
...

Tribunj

Egy tipikus dalmát város egy félszigeten, szűk kis utcácskáival és sűrűn épített házaival, Vodicétől 4 km-re nyugatra. Az Adriai-tenger legtisztább vizéről ismert. A helyi lakosok legfőképpen turizmusból, mezőgazdaságból és halászatból élnek.

Gomb

Opatija (Abbázia)

Általános információ

Az Učka-hegység és Nemzeti Park lábánál található Opatija (előző nevei:  Sankt Jakobi, Abbázia) egy nagyszerű nyaralási úti cél mind a nyári, mind a téli szezon idején. Gyönyörű természet, kellemes időjárás, parkok, szállodák, régi osztrák villák, tengerparti sétányok és strandok csábítják a turistákat nemcsak Európából, hanem a világ minden tájáról, már több mint 160 éve.

Fesztiváljaival, koncertjeivel, kiállításaival, wellness kínálatával, és egyéb kulturális és sporteseményeivel egész évben kiváló úti cél.

A szakemberek Opatiját kiáltották ki az Adria elsőszámú tengerparti nyaralóhelyének. Varázslatos vonzerejét – a gyönyörű parkokat és építészetet csodálva – a 12 km hosszú sétányon tett séta közben már az első lépésektől kezdve érezni fogod. Ne hagyd ki szobrait és szökőkútjait sem, majd pihenj meg Opatija egyik híres kávézójában vagy éttermében.

Útiterv

0. nap: Poreč

Opatija egy elegáns turista célpont, a Riviéra közepén fekszik és a legnagyobb vendéglátó hagyományokkal rendelkező város Horvátországban. Ez a kikötő a lehető legjobb választás a 40 méter hosszúságot meg nem haladó yachtok számára. Már 30 évszázada annak, hogy megindult a hajózás itt, az észak-adriai térségben. A kikötőhelyek vízzel és árammal ellátottak (áramerősség: max. 125 A). Recepció pénzváltóval, ATM, étterem, kávézó és bár, mosoda, egy hajófelszerelés bolt, egy divatos ruhaüzlet hajósoknak, bérléssel, biztosítással és hajóeladással foglalkozó irodák, mosdó helyiségek, karbantartó és javítóműhely, egy 15 tonna kapacitású daru, sólya és parkolók.

1. nap: Opatija (Abbázia) - Rabac

Rabac az Isztriai-félsziget keleti partjának legfőbb turista övezete, negyvenegynéhány km-re Pulától és csupán 5 km-re Labintól. Rabac kikötője 7 kikötőhelyet kínál (max. 14 méter hosszú hajók részére), míg az újonnan épült, 75 méter hosszú partmenti fal mentén a hosszabb hajók is ki tudnak kötni. A kikötés díja a hajó hossza alapján méterenként 2,7 EUR. Az ár magában foglalja az áramhasználatot és a víztartályok feltöltését.
Odoo text and image block

2. nap: Rabac - Cres (Cres sziget)

Cres városa a legnagyobb település, egyben közigazgatási központ a vele megegyező nevű szigeten. Egy széles, nyugodt öböl északkeleti csücskében helyezkedik el, ami ősidők óta kiváló menedékként szolgált a viharok elől. A tökéletes elhelyezkedésnek hála egy modern, számos kikötőhellyel ellátott kikötőt alakítottak ki a város déli részénél.  Az öböl tele van vonzó fürdőövezetekkel – az első strandok mindössze néhány percnyi sétára vannak a város központjától. 

Odoo text and image block

3. nap: Cres (Cres sziget) - Susak (Susak sziget)

Odoo image and text block

Susak szigete Losinj szigetének déli partjaitól kb. 5,5 tengeri mérföldre nyugatra található. Híres homokos tengerpartjairól, gyönyörű népviseletéről és a szigetre jellemző, sárga színű homokról. A szigeten nincsenek aszfaltozott utak vagy zajos éjszakai klubok – csak poros ösvények a homokos dombok között, amelyek a szigeten található egyetlen falut és a sziget másik végében lévő öblöket kötik össze. Susak falu és a kikötő a sziget északkeleti partjainál, Uvala Dragoca-nál található. A falu templomtornya segít betájolni, pontosan hova esik a kikötő.

4. nap Susak (Susak sziget) - Veli Lošinj

Veli Lošinj egy keskeny, védett öbölben helyezkedik el a Lošinj sziget délkeleti oldalán, a Szt. János-domb lábánál. Többemeletes házak magasodnak a kikötő körül, melyet csodás kertes luxusvillák ölelnek körbe, idilli hátteret varázsolva ennek a csinos városkának. Közvetlenül Veli Lošinj mellett van egy kis halászkikötő, Rovenska, káprázatos tengerparttal, igazi halászfalu hangulattal, apró kőházikókkal, mintegy tisztelegve az itt lakók hagyományai előtt, akik egész életüket a tengernek szentelik.

Odoo text and image block

5. nap: Veli Lošinj - Rab (Rab sziget)

Odoo image and text block

Rab óvárosa az azonos nevű sziget legnagyobb városa és Európa egyik legnaposabb úti célja. A Kvarner öbölben helyezkedik el, a Krk és Pag szigetek között. A kikötő bejáratát egy piros fényű világítótorony jelzi a Szt. Antal-fokon (Cape St. Ante) (Fl R 1,5s 7m 3M), és egy zöld fényű a Tunera szigeten (Fl G 2s 14m 4M). A Tunera sziget környékén található sekély részek miatt inkább a piros világítótoronyhoz közelítsünk. 

6. nap: Rab (Rab sziget) - Punat (Krk sziget)

 

Odoo image and text block

Punat a Krk sziget délnyugati részén helyezkedik el, az Adria egyik legjobban védett öbölében. Punat és a Krk sziget változatos lehetőségeket kínál: megannyi apró köves tengerpart, buja növényzet, és az aktív pihenés szerelmesei számára minden adott a vízisízéshez, szörfözéshez, ejtőernyős ugráshoz, csúszdázáshoz, libegőzéshez vagy más egyéb aktív tevékenységhez, vízen és szárazföldön egyaránt.

Rijeka (Fiume) 

Általános információ

Rijeka a Primorje-Gorski kotar megye közigazgatási és kulturális központja és a harmadik legnagyobb város Horvátországban a népességi adatok alapján. A város a Rječina folyó partján, és több patak között terül el. Bőséges vízű források és torkolatok vidéke ez. Mint sok más város a világon, Rijeka is a nevében hordozza a víz szimbólumát.

Változatos programokkal, koncertekkel és kulináris élvezetekkel várja látogatóit az egész év folyamán. Habár természeti kincseiről híres, a sportolási lehetőségek és az ehhez kapcsolódó események, valamint a rekreációs és wellness ajánlatok is szép számban elérhetőek.

Rijeka a „sziklák városaként” is ismert Horvátországban, továbbá az „Európa Kulturális Fővárosa, 2020” cím egyik jelöltje.

Útiterv

0. nap: Rijeka (Fiume)

Rijeka a Primorje-Gorski kotar megye közigazgatási és kulturális központja és a harmadik legnagyobb város Horvátországban a népességi adatok alapján. A város a Rječina folyó partján, és több patak között terül el. Bőséges vízű források és torkolatok vidéke ez. Mint sok más város a világon, Rijeka is a nevében hordozza a víz szimbólumát.

 

1. nap: Rijeka - Krkkrk

Krk városa a Krk sziget közigazgatási, politikai, gazdasági és vallási központja. Krk városa az idők kezdetétől fogva a sziget történelmi és kulturális középpontja. Ősi városról van szó, egyike a legidősebb településeknek az adriai térségben. A római kor óta folyamatosan lakott terület volt, és egykor bizánci tartomány volt Dalmatia thema néven, miután a nyugat-római birodalom a barbárok nyomán összeomlott. Krk egy jelentős település volt a rómaiak számára; a város falain belül római kori maradványok láthatóak, és egy római fürdő hypocaustummal (fűtő berendezéssel), mely az i.e. 1-2. századból származik.
Odoo text and image block

2. nap: Krk - Rab

Rab óvárosa az azonos nevű sziget legnagyobb városa és Európa egyik legnaposabb úti célja. A Kvarner öbölben helyezkedik el, a Krk és Pag szigetek között. A kikötő bejáratát egy piros fényű világítótorony jelzi a Szt. Antal-fokon (Cape St. Ante) (Fl R 1,5s 7m 3M), és egy zöld fényű a Tunera szigeten (Fl G 2s 14m 4M). A Tunera sziget környékén található sekély részek miatt inkább a piros világítótoronyhoz közelítsünk. 

Odoo text and image block

3. nap: Rab - Mali Lošinj

Odoo image and text block

Mali Lošinj az egyik legjelentősebb turisztikai és hajózási központ a horvát Adrián. Az illatos kertek szigetén a Čikat erdei parkon keresztül haladó, hívogató sétányokon andalogva a látogatók megismerkedhetnek a szigetvilág buja növényzetével. A városban lehetőséged van újratölteni a tartalék és üzemanyag tartályokat. 

4. nap Mali Lošinj - Cres (Cres sziget)

Cres városa a legnagyobb település, egyben közigazgatási központ a vele megegyező nevű szigeten. Egy széles, nyugodt öböl északkeleti csücskében helyezkedik el, ami ősidők óta kiváló menedékként szolgált a viharok elől. A tökéletes elhelyezkedésnek hála egy modern, számos kikötőhellyel ellátott kikötőt alakítottak ki a város déli részénél.  Az öböl tele van vonzó fürdőövezetekkel – az első strandok mindössze néhány percnyi sétára vannak a város központjától. 

Odoo text and image block

5. nap: Cres (Cres sziget) - Rabacrabac

 

Odoo image and text block

Rabac az Isztriai-félsziget keleti partjának legfőbb turista övezete, negyvenegynéhány km-re Pulától és csupán 5 km-re Labintól. Rabac kikötője 7 kikötőhelyet kínál (max. 14 méter hosszú hajók részére), míg az újonnan épült, 75 méter hosszú partmenti fal mentén a hosszabb hajók is ki tudnak kötni. A kikötés díja a hajó hossza alapján méterenként 2,7 EUR. Az ár magában foglalja az áramhasználatot és a víztartályok feltöltését.

6. nap: Rabac - Opatija (Abbázia)

 

Odoo image and text block

Opatija egy elegáns turista célpont, a Riviéra közepén fekszik és a legnagyobb vendéglátó hagyományokkal rendelkező város Horvátországban. Ez a kikötő a lehető legjobb választás a 40 méter hosszúságot meg nem haladó yachtok számára. Már 30 évszázada annak, hogy megindult a hajózás itt, az észak-adriai térségben. A kikötőhelyek vízzel és árammal ellátottak (áramerősség: max. 125 A). Recepció pénzváltóval, ATM, étterem, kávézó és bár, mosoda, egy hajófelszerelés bolt, egy divatos ruhaüzlet hajósoknak, bérléssel, biztosítással és hajóeladással foglalkozó irodák, mosdó helyiségek, karbantartó és javítóműhely, egy 15 tonna kapacitású daru, sólya és parkolók.

Punat

Általános információ

Punat Krk szigetén, a Punat-öböl keleti partjainál fekszik. A város és az öböl is jól védett a viharoktól, ezért kiváló helyszín a jól ismert marina számára. A Punat-öböl közepén van Košljun szigete, rajta egy ferences kolostorral, mely etnográfiai és szakrális gyűjteményéről híres.

A kikötőbe érkezvén, látva a sok különböző színű és formájú hajót nyilvánvalóvá válik, milyen régi hagyományai vannak a halászatnak Punatban. Ma már nem csak a helyiek kiváltsága ez, a turisták is csatlakozhatnak a halászhajók egy útjára, és a fedélzeten élvezhetik a frissen fogott halból készült ízletes vacsorát. A Zlatopružica és Lenica hajók tulajdonosai kínálják ezt a páratlan élményt.

Punat éttermei között mindenki talál az ízlésének megfelelőt. Nagyon megéri betérni bármelyik halspecialitásokat kínáló étterembe, és a hamisítatlan helyi hangulatért egy konobát – tradicionális helyi étterem, „taverna”, ahol általában helyet kap egy kandalló is – is érdemes felkeresni. A halon kívül ajánljuk, hogy kóstold meg a sziget helyi specialitását, a šurlicét. Ez egy fajta házi készítésű tészta marhahúsos gulyással. Az egyik legjobb konoba a városban a „Konoba Sidro” a sétányon.

Útiterv

0. nap: Punat

Punat a Krk sziget délnyugati részén helyezkedik el, az Adria egyik legjobban védett öbölében. Punat és a Krk sziget változatos lehetőségeket kínál: megannyi apró köves tengerpart, buja növényzet, és az aktív pihenés szerelmesei számára minden adott a vízisízéshez, szörfözéshez, ejtőernyős ugráshoz, csúszdázáshoz, libegőzéshez vagy más egyéb aktív tevékenységhez, vízen és szárazföldön egyaránt.

1. nap: Punat (Krk sziget) - Rab (Rab sziget)

Rab óvárosa az azonos nevű sziget legnagyobb városa és Európa egyik legnaposabb úti célja. A Kvarner öbölben helyezkedik el, a Krk és Pag szigetek között. A kikötő bejáratát egy piros fényű világítótorony jelzi a Szt. Antal-fokon (Cape St. Ante) (Fl R 1,5s 7m 3M), és egy zöld fényű a Tunera szigeten (Fl G 2s 14m 4M). A Tunera sziget környékén található sekély részek miatt inkább a piros világítótoronyhoz közelítsünk. 
Odoo text and image block

2. nap: Rab (Rab sziget) - Stara Novalja (Pag sziget)

Pag szigetének enyhén lejtős északnyugati felén, egy néhány km hosszú, szelíd öbölben, melynek partjait a tenger hullámai mossák, bújik meg Stara Novalja. A déli és északi szelektől („jugo” és „bura”) védett, napsütéses, mediterrán fűszerek által szegélyezett öböl védelmet nyújt a legmelegebb nyári napokon is. A Stara Novalja öböl a Pasko-Dinjiska völgy lesüllyedt része. A legbiztonságosabb kikötőhely a nagyobb hajók számára az öböl déli része, a „Drljanda”, ahol a vízmélység akár 27-38 méter is lehet. A kisebb, max. 3,5 méter hosszú hajók és yachtok kikötésére a móló külső végénél van lehetőség (a falu előtt).

Odoo text and image block

3. nap: Stara Novalja (Pag sziget) - Ilovik (Ilovik sziget)

Odoo image and text block

Ilovik a lošinji szigetvilág legdélebbi lakott szigete, rajta egy azonos nevű halászfaluval, melynek jelenleg 170 lakója van. Ilovik ideális elhelyezkedése a kis öbölnek és a lakatlan Szt. Péter-szigetnek köszönhető, amely északról nyújt védelmet. A partvonal minden oldalról könnyen megközelíthető a biztonságos öblöknek hála. A két sziget között húzódó, 2,5 km hosszú és 300 m széles, védett csatorna kikötőül szolgál a helyi halászoknak és a gyakori vendég hajózóknak, akik az ősi természet miatt látogatnak el ide..

4. nap Ilovik (Ilovik sziget) - Osor (Mali Losinj sziget)

Ahol Lošinj és Cres szigete majdnem összeér, pontosan ott találjuk Osort, a kisvárost, amely már évezredekkel ezelőtt itt pompázott.

Osor egésze olyan, akár egy szabadtéri múzeum, ahol a művészek minden korban örökségül hagyták alkotásaikat, a kortárs Meštrovićtól kezdve az ókori falakig: egy ókori erőd, az első korakeresztény bazilika, múzeumfalu zöldellő kertekkel és parkokkal, melyek ókori villák maradványait rejtik, reneszánsz kapuk és kolostorok.

Enyhe idő esetén a legalkalmasabb hely a kikötésre a Kavauda átjáró északkeleti oldala (a felvonóhíd átjárója). A sodrás sebessége itt 6 csomó. A délről érkező hajóknak elsőbbsége van.

Odoo text and image block


5. nap: Osor (Mali Losinj sziget) - Cres (Cres sziget)

 

Odoo image and text block

Cres városa a legnagyobb település, egyben közigazgatási központ a vele megegyező nevű szigeten. Egy széles, nyugodt öböl északkeleti csücskében helyezkedik el, ami ősidők óta kiváló menedékként szolgált a viharok elől. A tökéletes elhelyezkedésnek hála egy modern, számos kikötőhellyel ellátott kikötőt alakítottak ki a város déli részénél.  Az öböl tele van vonzó fürdőövezetekkel – az első strandok mindössze néhány percnyi sétára vannak a város központjától.

Cres

Általános információ

Cres szigete a legnagyobb az Adrián (szigetméret szerint), és a Kvarner-öböl északi részén helyezkedik el. A déli részét egy rakodó híd köti össze Lošinj szigettel. Cres egy dimbes-dombos sziget, 66 km hosszú 2 és 12 km között ingadozó szélességgel. A sziget partvonala 248 km hosszú, tagolt, a nyugati és déli részein rengeteg öböl és kavicsos tengerpart található, míg az északi és keleti részeket durva és meredek sziklák jellemzik.

Rendhagyó természeti jelenségként figyelmet érdemel az édesvizű Vrana-tó is. Ez az egyik legmélyebb édesvízű tó Kelet-Európában, legmélyebb pontján 76 méter mély (tengerszint alatt!). A tó vize biztosítja a Lošinj és Cres szigetek ivóvízkészletét. Ennek köszönhető, hogy szigorúan őrzik és tilos horgászni és úszni a tóban.


Útiterv

0. nap: Cres

Cres városa a legnagyobb település, egyben közigazgatási központ a vele megegyező nevű szigeten. Egy széles, nyugodt öböl északkeleti csücskében helyezkedik el, ami ősidők óta kiváló menedékként szolgált a viharok elől. A tökéletes elhelyezkedésnek hála egy modern, számos kikötőhellyel ellátott kikötőt alakítottak ki a város déli részénél.  Az öböl tele van vonzó fürdőövezetekkel – az első strandok mindössze néhány percnyi sétára vannak a város központjától. 

1. nap: Cres (Cres sziget) - Osor (Mali Losinj sziget) 

Ahol Lošinj és Cres szigete majdnem összeér, pontosan ott találjuk Osort, a kisvárost, amely már évezredekkel ezelőtt itt pompázott.

Osor egésze olyan, akár egy szabadtéri múzeum, ahol a művészek minden korban örökségül hagyták alkotásaikat, a kortárs Meštrovićtól kezdve az ókori falakig: egy ókori erőd, az első korakeresztény bazilika, múzeumfalu zöldellő kertekkel és parkokkal, melyek ókori villák maradványait rejtik, reneszánsz kapuk és kolostorok.

Enyhe idő esetén a legalkalmasabb hely a kikötésre a Kavauda átjáró északkeleti oldala (a felvonóhíd átjárója). A sodrás sebessége itt 6 csomó. A délről érkező hajóknak elsőbbsége van.
Odoo text and image block

2. nap: Osor (Mali Losinj sziget) - Susak (Susak sziget)

Odoo text and image block
Susak szigete Losinj szigetének déli partjaitól kb. 5,5 tengeri mérföldre nyugatra található. Híres homokos tengerpartjairól, gyönyörű népviseletéről és a szigetre jellemző, sárga színű homokról. A szigeten nincsenek aszfaltozott utak vagy zajos éjszakai klubok – csak poros ösvények a homokos dombok között, amelyek a szigeten található egyetlen falut és a sziget másik végében lévő öblöket kötik össze. Susak falu és a kikötő a sziget északkeleti partjainál, Uvala Dragoca-nál található. A falu templomtornya segít betájolni, pontosan hova esik a kikötő.

3. nap: Susak (Susak sziget) - Ilovik (Ilovik sziget)

Odoo image and text block

Ilovik a lošinji szigetvilág legdélebbi lakott szigete, rajta egy azonos nevű halászfaluval, melynek jelenleg 170 lakója van. Ilovik ideális elhelyezkedése a kis öbölnek és a lakatlan Szt. Péter-szigetnek köszönhető, amely északról nyújt védelmet. A partvonal minden oldalról könnyen megközelíthető a biztonságos öblöknek hála. A két sziget között húzódó, 2,5 km hosszú és 300 m széles, védett csatorna kikötőül szolgál a helyi halászoknak és a gyakori vendég hajózóknak, akik az ősi természet miatt látogatnak el ide. 

4. nap Ilovik (Ilovik sziget) - Rab (Rab sziget)

Rab óvárosa az azonos nevű sziget legnagyobb városa és Európa egyik legnaposabb úti célja. A Kvarner öbölben helyezkedik el, a Krk és Pag szigetek között. A kikötő bejáratát egy piros fényű világítótorony jelzi a Szt. Antal-fokon (Cape St. Ante) (Fl R 1,5s 7m 3M), és egy zöld fényű a Tunera szigeten (Fl G 2s 14m 4M). A Tunera sziget környékén található sekély részek miatt inkább a piros világítótoronyhoz közelítsünk. 

Odoo text and image block


5. nap: Rab (Rab sziget) - Punat (Krk sziget)

 

Odoo image and text block

Punat a Krk sziget délnyugati részén helyezkedik el, az Adria egyik legjobban védett öbölében. Punat és a Krk sziget változatos lehetőségeket kínál: megannyi apró köves tengerpart, buja növényzet, és az aktív pihenés szerelmesei számára minden adott a vízisízéshez, szörfözéshez, ejtőernyős ugráshoz, csúszdázáshoz, libegőzéshez vagy más egyéb aktív tevékenységhez, vízen és szárazföldön egyaránt.

6. nap: Punat (Krk sziget) - Rabac

Odoo image and text block

Rabac az Isztriai-félsziget keleti partjának legfőbb turista övezete, negyvenegynéhány km-re Pulától és csupán 5 km-re Labintól. Rabac kikötője 7 kikötőhelyet kínál (max. 14 méter hosszú hajók részére), míg az újonnan épült, 75 méter hosszú partmenti fal mentén a hosszabb hajók is ki tudnak kötni. A kikötés díja a hajó hossza alapján méterenként 2,7 EUR. Az ár magában foglalja az áramhasználatot és a víztartályok feltöltését.


Rab 

Általános információ

Rab a legnagyobb üdülőváros a szigeten, itt látható a sziget legtöbb nevezetessége, nem ritkák a középkori épületek (köztük sok a 13. századból). Az öreg városfalak néhány helyen még ma is láthatók. Az 1509-ben épült Loggiához vezető főút (Srednja ulica) mentén Rab városának 15. századból származó, szép állapotban fennmaradt épületei sorakoznak.

Ugyancsak található itt számos templom, beleértve a Szent Mária templomot a 11.századból, amit egy korábbi templomra építettek felhasználva a korábbi épület anyagait is. A Szent János templom ezek közül a legidősebb – becslések szerint a 6. vagy a 7. században épülhetett, míg a Szent András templom büszkélkedik a legrégebbi, 1181-ben készült harangtoronnyal.

A városon kívül húzódó Kalifront-erdő természetvédelmi terület és a legnagyobb erdő Rab szigetén.

A Szent Eufémia ferences kolostor kb. 6 km-re található Rab városától. 1458-ban épült és számos pompásan megfestett művet rejt. Mennyezete 27 jelenetet mutat be, melyek Assisi Szent Ferencet ábrázolják.

Útiterv

0. nap: Rab 

Rab óvárosa az azonos nevű sziget legnagyobb városa és Európa egyik legnaposabb úti célja. A Kvarner öbölben helyezkedik el, a Krk és Pag szigetek között. A kikötő bejáratát egy piros fényű világítótorony jelzi a Szt. Antal-fokon (Cape St. Ante) (Fl R 1,5s 7m 3M), és egy zöld fényű a Tunera szigeten (Fl G 2s 14m 4M). A Tunera sziget környékén található sekély részek miatt inkább a piros világítótoronyhoz közelítsünk. 

1. nap: Rab (Rab sziget) - Punat (Krk sziget)

Punat a Krk sziget délnyugati részén helyezkedik el, az Adria egyik legjobban védett öbölében. Punat és a Krk sziget változatos lehetőségeket kínál: megannyi apró köves tengerpart, buja növényzet, és az aktív pihenés szerelmesei számára minden adott a vízisízéshez, szörfözéshez, ejtőernyős ugráshoz, csúszdázáshoz, libegőzéshez vagy más egyéb aktív tevékenységhez, vízen és szárazföldön egyaránt.
Odoo text and image block

2. nap: Punat (Krk sziget) - Rabac

Odoo text and image block
Rabac az Isztriai-félsziget keleti partjának legfőbb turista övezete, negyvenegynéhány km-re Pulától és csupán 5 km-re Labintól. Rabac kikötője 7 kikötőhelyet kínál (maximum 14 méter hosszú hajók részére), míg az újonnan épült, 75 méter hosszú partmenti fal mellé a hosszabb hajók is ki tudnak kötni. A kikötés díja a hajó hossza alapján méterenként 2,7 EUR. Az ár magában foglalja az áramhasználatot és a víztartályok feltöltését.

3. nap: Rabac - Cres (Cres sziget) 

Odoo image and text block

Cres városa a legnagyobb település, egyben közigazgatási központ a vele megegyező nevű szigeten. Egy széles, nyugodt öböl északkeleti csücskében helyezkedik el, ami ősidők óta kiváló menedékként szolgált a viharok elől. A tökéletes elhelyezkedésnek hála egy modern, számos kikötőhellyel ellátott kikötőt alakítottak ki a város déli részénél.  Az öböl tele van vonzó fürdőövezetekkel – az első strandok mindössze néhány percnyi sétára vannak a város központjától. 

4. nap Cres (Cres sziget) - Osor (Mali Losinj sziget)

Ahol Lošinj és Cres szigete majdnem összeér, pontosan ott találjuk Osort, a kisvárost, amely már évezredekkel ezelőtt itt pompázott.

Osor egésze olyan, akár egy szabadtéri múzeum, ahol a művészek minden korban örökségül hagyták alkotásaikat, a kortárs Meštrovićtól kezdve az ókori falakig: egy ókori erőd, az első korakeresztény bazilika, múzeumfalu zöldellő kertekkel és parkokkal, melyek ókori villák maradványait rejtik, reneszánsz kapuk és kolostorok.


Enyhe idő esetén a legalkalmasabb hely a kikötésre a Kavauda átjáró északkeleti oldala (a felvonóhíd átjárója). A sodrás sebessége itt 6 csomó. A délről érkező hajóknak elsőbbsége van.


Odoo text and image block


5. nap: Osor (Mali Losinj sziget) - Susak (Susak sziget)

 

Odoo image and text block

Susak szigete Losinj szigetének déli partjaitól kb. 5,5 tengeri mérföldre nyugatra található. Híres homokos tengerpartjairól, gyönyörű népviseletéről és a szigetre jellemző, sárga színű homokról. A szigeten nincsenek aszfaltozott utak vagy zajos éjszakai klubok – csak poros ösvények a homokos dombok között, amelyek a szigeten található egyetlen falut és a sziget másik végében lévő öblöket kötik össze. Susak falu és a kikötő a sziget északkeleti partjainál, Uvala Dragoca-nál található. A falu templomtornya segít betájolni, pontosan hova esik a kikötő.

6. nap: Susak (Susak sziget) - Ilovik (Ilovik sziget)

Odoo image and text block

Ilovik a lošinji szigetvilág legdélebbi lakott szigete, rajta egy azonos nevű halászfaluval, melynek jelenleg 170 lakója van. Ilovik ideális elhelyezkedése a kis öbölnek és a lakatlan Szt. Péter-szigetnek köszönhető, amely északról nyújt védelmet. A partvonal minden oldalról könnyen megközelíthető a biztonságos öblöknek hála. A két sziget között húzódó, 2,5 km hosszú és 300 m széles, védett csatorna kikötőül szolgál a helyi halászoknak és a gyakori vendég hajózóknak, akik az ősi természet miatt látogatnak el ide.Mali Lošinj 

Általános információ

Mali Lošinj a legnagyobb város a szigeten, és 7000 lakosával az adriai szigetek legnagyobb városának számít. Mali Lošinj az egyik legjelentősebb turisztikai és hajózási központ a horvát Adrián. Hajózási szempontból azért fontos, mert az Isztriát és Dalmáciát összekötő tengeri útvonal mentén fekszik. 

A sziget klímájának egészségre gyakorolt pozitív hatása, a kellemes hőmérsékletű tenger, a gyönyörű öblök és a kiváló infrastruktúra a várost Európa egyik legmagasabbra értékelt nyaralóhelyévé teszik. A rendkívül tiszta, aromás levegő gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre, melyet az év bármely szakaszában ki lehet használni.  

Az illatos kertek szigetén a Čikat erdei parkon keresztül haladó, hívogató sétányokon andalogva a látogatók megismerkedhetnek a szigetvilág buja növényzetével. Az 1-2. századból származó, bronzból készült Apoxiomenosz-szoborra Lošinj közelében találták rá a tenger mélyén. 2011-től a Kvarner-kastély állandó kiállítása keretében tekinthető meg.


Útiterv

0. nap: Mali Lošinj 

Mali Lošinj az egyik legjelentősebb turisztikai és hajózási központ a horvát Adrián. Az illatos kertek szigetén a Čikat erdei parkon keresztül haladó, hívogató sétányokon andalogva a látogatók megismerkedhetnek a szigetvilág buja növényzetével. A városban lehetőséged van újratölteni a tartalék és üzemanyag tartályokat. 

1. nap: Mali Lošinj - Silba

Silba szigete a zadari szigetvilág külső peremén található, és természeti szépségéről ismert. A kőből épült kilátó torony a sziget fő történelmi látványossága, a homokos tengerpart a sziget egyetlen települése közelében pedig egyszerűen magával ragadó.
Odoo text and image block

2. nap: Punat (Krk sziget) - Rabac

Odoo text and image block

Susak szigete Losinj szigetének déli partjaitól kb. 5,5 tengeri mérföldre nyugatra található.

Híres homokos tengerpartjairól, gyönyörű népviseletéről és a szigetre jellemző, sárga színű homokról. Ez a sárga „por” teszi Susak szigetét igazán különlegessé. A szigeten nincsenek aszfaltozott utak vagy zajos éjszakai klubok – csak poros ösvények a homokos dombok között, amelyek a szigeten található egyetlen falut és a sziget másik végében lévő öblöket kötik össze. 

3. nap: Susak - Pula 

Odoo image and text block

Pula egy 3000 éves történelemmel rendelkező város a Isztriai-félsziget déli részén. A város gyönyörűszép strandokkal büszkélkedhet a mintegy 160 km hosszú, kacskaringós partszakasz mentén. A pulai régió látványát Isztria természeti kincseinek egyik ékköve, a Brijuni Nemzeti Park teszi teljessé. 

4. nap Pula - Brijuni-szigetek

A Brijuni (vagy Brioni) szigetcsoport 2 kis szigetből és 12 további kisebb szigetecskéből áll az Isztriai-félsziget nyugati partjainál, Pula hatalmas kikötőjétől 3 mérföldre északnyugatra. Miután lehorgonyoztál vagy kikötöttél az egyik szigeten, merülj el az archeológiai kincseket ígérő városnézésben vagy egyszerűen csak élvezd a természet szépségét.


Odoo text and image block


5. nap: Brijuni-szigetek - Unije 

 

Odoo image and text block

Barátságos öblök széles választéka vár itt. A nap végén sétálj végig a festői mediterrán falu utcáin és kóstold meg a helyi konyha ízeit.

Zadar 

Általános információ

Észak-Dalmácia központja, Zadar a római, velencei és modern stílusok pezsgő egyvelege, ami kiválóan példázza Dalmácia fordulatokban gazdag történelmét. 

Mindenképp érdemes tenni egy sétát Zadar kanyargós, ódon utcákkal teli óvárosában. Köszönhetően annak, hogy az építészeti stílusok visszanyúlnak a középkoron át egészen a római korig, rengeteg látnivaló, történelmi emlék található itt. Ha kávézni vagy ebédelni támadna kedved, természetesen számos kávézó és étterem áll rendelkezésedre.

A középkori Horvátország központja, Nin elérhető távolságban van egy egynapos túrához, ahonnan komppal elérhető néhány, még felfedezetlen észak-dalmát sziget. Silba, Olib és Dugi otok szigetei csendes kis falukat és strandokat rejtenek, ahol a turizmus még nem nőtte ki magát.


Útiterv

0. nap: Zadar 

Zadar egy 75 ezer fős dalmáciai város az adriai térség szívében. A város 3000 éves múlttal, felbecsülhetetlen értékű kulturális örökséggel és az egyik legnépszerűbb horvát úti cél címével büszkélkedhet. A különböző korokból származó értékes történelmi kincseket ókori városfal veszi körül. Még különlegesebbé teszik az itt található egyedi építészeti alkotások: a Napköszöntő és a tengeri orgona. A múlt és a jelen összekapcsolásával Zadar rengeteg turisztikai látnivalót és szabadidős tevékenységek egész tárházát nyújtja.

1. nap: Zadar - Zapuntel (Molat sziget)

Ha Zadar környékén hajózol, javasoljuk, hogy tégy egy kitérőt Zapuntelbe, amely az Ist és Molat szigetek között helyezkedik el. Mindkét oldalon találsz kikötőhelyeket, de az isti oldalon a part üres, míg a molati oldalon található egy kis falu, Zapuntel. Zapuntel kikötője és a falu is igazi menedék a yachttulajdonosoknak, mert a kikötő védve van a szeles időjárástól, így biztonságos kikötést tesz lehetővé. A hajókat a marina mólójához lehet erősíteni, ahol a mélység 3,5 méter. Ha a nyílt tenger felől érkezel, körültekintően haladj az Ist és Molat partjai előtt elhelyezkedő apró szigetek és zátonyok környékén. A 20-40 méter mély zapunteli átjárónál a nyílt tenger miatt erős a sodrás, ami elérheti akár a 3 csomót is. Vigyázz a Skrivalica sziklánál az Ist sziget partja mellett.
Odoo text and image block

2. nap: Zapuntel (Molat sziget) - Veli Iz (Iz sziget) 

Odoo text and image block

Iz szigete Észak-Dalmácia szívében található, és mindössze 12 mérföldre fekszik Zadar óvárosától. A sziget két fő települését, Veli Izt és Mali Izt méretes olajfaligetekkel és különböző gyógynövényültetvényekkel szegélyezett utak kötik össze.

A Veli Iz marina a sziget kis falujának, Veli Iznek kikötőjében található. Elérhető szolgáltatások: víz, villanycsatlakozók, zuhanyzó és WC, pénzváltó. Hajótest és motorjavítást vállalnak, és a kikötőben van daru és hajócsúszda is.

Rutnjak kis szigete Veli Iz kikötőjével szemben helyezkedik el és egy hasznos állomás lehet. A Korinjak hotel a kikötő északi oldalánál látható. A kikötő megközelítésekor vigyázzunk a zátonyokkal. 

3. nap: Veli Iz (Iz sziget) - Telašćica öböl (Dugi otok) 

Odoo image and text block

A Telašćica öböl, amely után az egész Nemzeti Park a nevét kapta, a Dugi otok sziget délkeleti részén lelhető fel. Az öböl körülbelül 8 km hosszan nyúlik bele a szigetbe, és a déli részén a legszélesebb, kb. 1,6 km. Délkelet felé nyitott és a szomszédos Kornati-szigetek felé néz. Az öböl partvonala meglehetősen tagolt: 25 kis öböl, partfokok és 5 sziget gazdagítja a látványt. Elhelyezkedésének köszönhetően védett a kontinens felől érkező északkeleti széltől és a tenger felőli déli széltől is. A fentiek miatt Telašćica az egyik legnagyobb kiterjedésű és leginkább védett, természetes kikötő az Adria keleti partján.

4. nap Telašćica öböl (Dugi otok) - Piskera (Kornati)

Az ACI marina Piškera a Piškera és a Panitula vela szigetek között helyezkedik el, a Panitula vela sziget északi partján. A sziget legjelentősebb pontján lobog az ACI zászló. A marina rendkívül jól védett az északkeleti széltől („Bóra”), a déli szelektől valamivel kevésbé. Április 1-től október 31-ig van nyitva és 118 kikötőállomása van akár 30m hosszú hajók számára is.


Piškera szigete a Kornati Nemzeti Park részét képezi. Kornatin a sziklaszirtek a legérdekesebbek – a legszebbek a Mana és a Rašip szigetek nyugati partjainál láthatóak. Ha északi vagy nyugati irányból közelíted meg, a Škanji zátony és a Panitula vela sziget déli foka között az átjáró biztonságos, a vízmélység itt 7m. Északnyugatról a Panitula vela és a Piškera szigetek közötti csatorna túl sekély és a sziklák miatt veszélyes

Odoo text and image block


5. nap: Piskera (Kornati) - Smokvica (Smokvica sziget)

 

Odoo image and text block

A Smokvica sziget (vagy Smokica) a Kornati Nemzeti Park szigeteinek egyike. A Kornat szigettől 2 tengeri mérföldre délre található. A két sziget között húzódó átjáró a „Vrata od Opata”.

A móló mentén sekély (vízmélység: 1,3m). Vigyázat: az öböl megközelítése délkeleti irányból javasolt.

A „jugo” (délkeleti szél) előjelei esetén javasolt lehorgonyozni a Ravni és a Kameni Žakan szigetek között (Smokvica Vela-tól nyugatra);

az öbölben hullámtörés tapasztalható, ha sokáig fúj a „bóra” (északkeleti szél). 

6. nap: Smokvica (Smokvica sziget) - Žut

 

Odoo image and text block

Az ACI marina Žut a Podražanj öbölben helyezkedik el, amely a Žut sziget északkeleti partjánál lévő hosszú, keskeny Žut öböl része. Erős „bóra” szél esetén a horgonyzás a marina mólójának északi részénél javasolt, ha pedig a déli szél erősödik fel, biztonságosabb a móló déli részét használni.

A marina április 15-től november 1-ig tart nyitva és 113 kikötőhellyel rendelkezik (víz- és áramellátással), továbbá van recepció, pénzváltó, étterem, WC, zuhanyzó és élelmiszerbolt. A legközelebbi töltőállomás Zaglavban van a Dugi otok szigeten, 8 tengeri mérföldnyire.

Šibenik 

Általános információ

A következő nagyobb város Zadartól délre Šibenik, mely egy csendes, történelemben gazdag óvárossal és egy lenyűgöző 15. századi bazilikával kápráztat el minket, továbbá innen a legkényelmesebb megközelíteni a Krka Nemzeti Park zubogó vízeséseit. A fő természeti látványosság Dalmácia ezen részén a Kornati szigetvilág lenyűgöző, kopár és lakatlan szigeteinek összessége a könnyen megközelíthető Murter-sziget partvidékén. Murtert a kontinenssel egy felnyitható híd köti össze Tsinonál. Ez a kis város a Garden szervezet egész nyáron át zajló kerékpár fesztiváljainak fő helyszínévé vált.

A város lélekszáma valamivel több mint 50 000 fő. Egyedülállóan a horvát adriai városok közül nincs római vagy görög történelmi gyökere. Šibenik egy kisebb figyelmet kapott turisztikai célpont, habár kicsi, mégis van itt néhány fantasztikus látnivaló a velencei időkből. A település leghíresebb látnivalója a Szent Jakab templom, ami az UNESCO Világörökség része.

Útiterv

0. nap: Šibenik 

Šibenik, a horvát Adria gyöngyszeme a Krka torkolatánál helyezkedik el, az Adria keleti partjának legfestőibb részén. 

Odoo image and text block

A város bővelkedik a kulturális és történelmi örökségekben, itt van például az UNESCO műemléki védelem alatt álló Szent Jakab katedrális, melyet a híres építész, Juraj Dalmatinac tervezett. Számos templom, kolostor, kastély és négy erőd keretezi a várost és tesz tanúbizonyságot a Šibeniki emberek generációinak kitartásáról, lemondásáról és hitéről. 

A város közelében található két nemzeti park, a Krka és a Kornati lélegzetelállító tájai lenyűgöznek minden látogatót.

1. nap: Šibenik - Kaprije (Kaprije sziget)

Kaprije egy kis falu az azonos nevű sziget délnyugati partján, egy bájos és védett kikötővel. A szigetet egykor erdő borította, de a középkorban kivágták a fákat és építésre használták. A faluban található a 16-17. századi Szent Péter templom. 
Odoo text and image block

A mindentől távoli kis szigetek kellemes hőmérsékletű, napos, illatozó strandjai a mediterrán táj jellegzetes szépségével és egyedi bájukkal lehetőséget adnak a kirándulásra azon turisták számára, akik egy időre ki szeretnének szakadni a hétköznapok nyüzsgéséből.

2. nap: Kaprije (Kaprije sziget) - Piskera (Kornati)

Odoo text and image block

Az ACI marina Piškera a Piškera és a Panitula vela szigetek között helyezkedik el, a Panitula vela sziget északi partján. A sziget legjelentősebb pontján lobog az ACI zászló. A marina rendkívül jól védett az északkeleti széltől („Bóra”), a déli szelektől valamivel kevésbé. Április 1-től október 31-ig van nyitva és 118 kikötőállomása van akár 30m hosszú hajók számára is.


Piškera szigete a Kornati Nemzeti Park részét képezi. Kornatin a sziklaszirtek a legérdekesebbek – a legszebbek a Mana és a Rašip szigetek nyugati partjainál láthatóak. Ha északi vagy nyugati irányból közelíted meg, a Škanji zátony és a Panitula vela sziget déli foka között az átjáró biztonságos, a vízmélység itt 7m. Északnyugatról a Panitula vela és a Piškera szigetek közötti csatorna túl sekély és a sziklák miatt veszélyes. 

3. nap: Piskera (Kornati) - Telašćica öböl (Dugi otok)

Odoo image and text block

A Telašćica öböl, amely után az egész Nemzeti Park a nevét kapta, a Dugi otok sziget délkeleti részén lelhető fel. Az öböl körülbelül 8 km hosszan nyúlik bele a szigetbe, és a déli részén a legszélesebb, kb. 1,6 km. Délkelet felé nyitott és a szomszédos Kornati-szigetek felé néz. Az öböl partvonala meglehetősen tagolt: 25 kis öböl, partfokok és 5 sziget gazdagítja a látványt. Elhelyezkedésének köszönhetően védett a kontinens felől érkező északkeleti széltől és a tenger felőli déli széltől is. A fentiek miatt Telašćica az egyik legnagyobb kiterjedésű és leginkább védett, természetes kikötő az Adria keleti partján.

4. nap Telašćica öböl (Dugi otok) - Veli Iz (Iz sziget)

Iz szigete Észak-Dalmácia szívében található, és mindössze 12 mérföldre fekszik Zadar óvárosától. A sziget két fő települését, Veli Izt és Mali Izt méretes olajfaligetekkel és különböző gyógynövényültetvényekkel szegélyezett utak kötik össze.

A Veli Iz marina a sziget kis falujának, Veli Iznek kikötőjében található. Elérhető szolgáltatások: víz, villanycsatlakozók, zuhanyzó és WC, pénzváltó. Hajótest és motorjavítást vállalnak, és a kikötőben van daru és hajócsúszda is.

Rutnjak kis szigete Veli Iz kikötőjével szemben helyezkedik el és egy hasznos állomás lehet. A Korinjak hotel a kikötő északi oldalánál látható. A kikötő megközelítésekor vigyázzunk a zátonyokkal.Odoo text and image block


5. nap: Veli Iz (Iz sziget) - Molat (Molat sziget)

 

Odoo image and text block

Molat a sziget központi helye. A két gyönyörű öböl (Jaz és Lucina) lehetővé teszi a biztonságos kikötést. Molatnak egy 20 kikötőhelyet számláló kikötője van. A sziget öblök, csatornák, strandok és barlangok lelőhelye, és mindenhol fiatal fák és cserjék borítják, ami örökzöld hatást kelt. Ha a békés, meghitt nyaralás híve vagy, Molat be fogja lopni magát a szívedbe. 

6. nap: Molat (Molat sziget) - Sutomišćica (Ugljan sziget)

 

Odoo image and text block

Sutomišćica egy kis turistafalu és kikötő az Ugljan sziget keleti partján. Csak 2 km-re van Preko kompkikötőjétől, ami a legsűrűbb hajóforgalmat bonyolító kikötő az Adriai-tengeren. A festői kis dalmát falu nyugalma tökéletes helyszínéül szolgálhat egy családi nyaralásnak. Akik szeretik a békés, meseszép helyeket, ahol minden adott a kényelmes napozáshoz, Sutomišćicát ellenállhatatlannak fogják találni. Az Olive Island („olíva sziget”) nevű kis marina egy kész oázis a hajózók és yachttulajdonosok számára Mindössze néhány évvel ezelőtt épült, 220 tengeri és 25 száraz kikötőhellyel. 

Sutomišćica kitűnő éttermeiben és bárjaiban belekóstolhatsz a helyi gasztronómiai különlegességekbe a dalmát konyha jegyében.

Jezera 

Általános információ

Jezera egy város és kikötőhely Murter észak-keleti részén, amit Tisno város főútja köt össze a szárazfölddel. Ez a legkisebb város Murter-szigeten, ami tavaszi és téli esőzések által létrejövő, szinte valódi tavakká alakuló medencék után kapta a nevét. A kialakult tavak a tavaszi első napsugarakkal eltűnnek. Murteren egy szél és hullámok által védett azonos nevű barlang is található. Az első írásos emlék a tavakról 1298-ban keletkezett, azonban a város jóval régebbi, mert 1938-ban két, az illír törzsekhez köthető sírt találtak Podjasenovac barlangban. Jezerán láthatjuk az 1722-ben épült Miasszonyunk templomot (barokk stílusban épült), a Szent Roko templomot (a 16. században épült, a fekély áldozatainak védőszentje), a Szent Konstancij templomot (1780-ban épült, a malária áldozatainak védőszentje), illetve a Szent János templomot, mely a 17. században épült. A legendák szerint ez a templom sértetlen maradt a mórok gyújtogatása során, mivel kereszt helyett csak egy láng van a kőbe vésve. A Szent Miklós templom (az utazók, hajósok, halászok és gyermekek védőszentje) és számos egyéb történelmi épület vár felfedezésre.

Útiterv

0. nap: Jezera

Odoo image and text block

Az üdvözlő ital után készülj fel a Murter-szigetről Jezerába tartó utazásra. Ez a kis falu a legjobban szervezett központként ismert a Nagy Halászversenyben, amit először rendeznek meg Horvátországban. Jezera felé tartva megismerkedhetsz a hajóval és tradícionális ételeket és italokat kóstolhatsz. A hajó az ACY marina „Jezera“ kikötőben ájszakázik majd. A vacsorát egy „konobában” (eredetileg borospince) fogyaszthatjuk el, ahol hagyományos hal vagy húsételeket kóstolhatunk.

1. nap: Jezera - Vrgada

Miután megreggeliztünk és bevásároltunk friss élelemből, továbbhajózunk Vrgadára, a vörös homokos tengerpartjáról híres kis szigetre. Ideális hely a kikötéshez és a megebédeléshez. Majd az úszás és pihenés végeztével útnak indulhatunk a Pašman szigeten található Soline öbölbe. Ez egy rendkívül népszerű kikötőhely két kiváló tradicionális tengerparti étteremmel (konobával) és egy kis halgazdasággal. A segítségünkkel alapvető vitorlás oktatáson vehetsz részt. Az éjszakát a hajón töltjük.


Odoo text and image block

2. nap: Vrgada - Veli Iž

Odoo text and image block

Reggeli után az úti cél Iž szigete és az azt szegélyező hangulatos öblök. A vitorlázás után kikötünk és a hajóskapitány elkészíti a hajósok ebédjét. Az ebéd és a délutáni szieszta után felhúzzuk a vitorlákat és irány Veli Iž városa és az Iž sziget. A vitorlásunkat a helyi kis marinában fogjuk kikötni. Veli Iž egy tipikus kis mediterrán halászfalu, ahol a helyi, tradicionális éttermek (konobák) felejthetetlen specialitásokat szolgálnak fel.

3. nap: Veli Iž - Telašćica

Odoo image and text block

Reggeli, a hajó hűtőjének feltöltése, továbbhajózás a Telašćica Nemzeti Parkba. Itt a pazar sziklaszirteket és a méltán híres sós vízű tavat csodálhatjuk meg. Ezután egy egyszerűen kihagyhatatlan állomás következik, a Kornati Nemzeti Park. Ez egy többszáz szigetből, öblökből és sziklaszirtekből álló szigetcsoport, melyet Isten könnyeinek is neveznek. A nap tökéletes zárásaként egy ínyenc fogásokat kínáló, hangulatos dalmát étteremben (konobában) fogunk vacsorázni.

4. nap Telašćica - Kakanj - Kaprije

Reggelizés, továbbhajózás a Kornati Nemzeti Park déli kijáratán keresztül, lehorgonyzás a Kakanj sziget előtt, úszás és ebéd. Délután hajózás a Kaprije szigetre, kikötés a szemet gyönyörködtető öbölben, ahol betérünk egy igazi, hagyományos dalmát étterembe (konobába). Ez az öböl egyetlen vendéglátó egysége, és híres a halspecialitásairól, amit mindig az aznap fogott halakból készítenek. Nagyon megéri benézni.Odoo text and image block


5. nap: Kaprije - Tijat - Skradi

 

Odoo image and text block

A reggelit és a napindító úszást követően Tijat szigete felé hajózunk tovább a páratlanul türkizkék tengeren. A szigeten egy fenyőerdővel körülölelt kis dalmát étteremben (konobában) ebédelünk, közvetlenül a tengerpart mellett. Délután útnak indulunk Skradinba, egy kis faluba, ami közvetlenül a Krka Nemzeti Park bejárata mellett helyezkedik el. A Krka Nemzeti Park Horvátország természeti kincseinek egyik legszebbje, ahova mindenképp el kell látogatnod. Az éjszakát a kikötőben töltjük, ahol elérhető minden szükséges szolgáltatás. A vacsorát a híres dalmát étteremben (konobában), a „Canttinetában” fogyasztjuk el - a hely specialitásai és atmoszférája garancia a sikerre.

6. nap: Skradin - Zlarin

 

Odoo image and text block

Reggeli után a Krka Nemzeti Parkba szervezünk túrát turistahajóval vagy biciklivel. Korán indulunk, hogy elkerüljük a tömeget. Visszatérés a hajónkhoz, vitorlázás a Šibenik környéki szigetek között Zlarin szigetéhez. A sziget és az azonos nevű városka a korall-búvárkodásról híres: generációk óta búvárkodnak itt korallok után kutatva. Ha különleges, korallból készült ékszert szeretnél, a legjobb helyen jársz. Az éjszakát a kis helyi kikötőben töltjük. Vacsorázás az egész évben nyitva tartó helyi étteremben (konobában), ami emiatt kikerülhetetlen állomás a hajózás szerelmeseinek.

7. nap: Zlarin - Šibenik

Korán, legkésőbb 9 órakor indulunk vissza a šibeniki marinába.

Vodice 

Általános információ

Vodice népszerű turisztikai úti cél élénk és sokszínű kínálatának és az itteni kellemes embereknek köszönhetően. A széles öböl mentén álló város 11 km-re található Šibeniktől, Šibenik-Knin megye központjától. A városnak 10 000 lakosa van, és ideális hely egy olyan nyaraláshoz, ahol mindenki megtalálja a neki tetsző élményt. 

A történelmi központ apró és festői de a fő időtöltés a kikötőben vár, ahol zsúfolt éttermek sokasága, néhány butik és szuvenírbolt várja a látogatókat. Vodicében található néhány strand, amik nyáron eléggé tömöttek, azonban a taxihajók hamar elvihetnek a nyílt tengeren fekvő Logorun és Tijat szigetek egyikére. Vodice egy rövid kompútra található a sokkal bájosabb Prvic és Zlarin szigetektől, ahol élvezheted a csendes szigetek falvainak légkörét.

Útiterv

0. nap: Vodice

Odoo image and text block

Vodice lesz a kiindulási pontunk, ami egyébként a Šibenik-környéki riviéra egyik kiemelkedő idegenforgalmi központja. A város rendkívül tiszta vízű tengerpartokkal rendelkezik, számos sportolási lehetőséget nyújt, ezenkívül éttermeket, bevásárló központokat és pl. megbízható javító műhelyeket is találsz itt. 

1. nap: Vodice - Vis

Vis szigete és Komiza faluja az itt található szőlőtőkék, pálmafák és növényzet miatt a mediterrán térség 10 legjobban megőrzött szigetének egyike. A kőből készült utak és házak a történelmi múltat idézik, felüdülést okozva ezzel napjaink turistáinak. Odoo text and image block

2. nap: Vis - Biševo 

Odoo text and image block

A Biševo szigeten az érintetlen természet szépségét csodálhatod meg. A karsztos képződmények remekei a Kék barlang, a Medve barlang és a Zöld barlang (Modra, Medvidina és Zelena spilja).

3. nap: Biševo - Hvar

Odoo image and text block

Hvar szigete a világ 10 legszebb szigetének egyike, köszönhetően gazdag történelmének, a gyönyörű naplementének és a kiváló boroknak, melyeknek gazdag ízét a napsugarak simogatta, érett szőlőfürtök kölcsönzik.

4. nap Hvar - Trogir

Trogir óvárosa az UNESCO világörökség részét képezi. Évezredekre visszatekintő történelme miatt múzeumvárosként is emlegetik. Mindenki számára különleges élményt nyújt az ódon falak, kőházak, templomok és paloták között tett séta.Odoo text and image block


5. nap: Trogir - Drvenik

 

Odoo image and text block

Drvenik Makarskától nem messze helyezkedik el, a magasan az égbe nyúló Biokovo-hegység lábánál. A kavicsos strandokat égigérő fenyők hűs ágai szegélyezik.

6. nap: Drvenik - Primošten 

 

Odoo image and text block

Primošten a félszigeten fekvő óváros tipikus sétálóutcái és szűk utcácskái révén az Adria egyik legfestőibb helye.

Murter 

Általános információ

Murter az Adria középső részén helyezkedik el, kb. 2000 lakosa van.

Murter homokos tengerpartjairól, fenyőerdőiről és olajfa ültetvényeiről híres. Kiváló fekvéséből adódóan ideális kiindulóhely, ha a Kornati-szigetekre és a Krka-vízeséshez szeretnénk ellátogatni. Murter számos tengerparti szórakozási lehetőséget kínál: homokos tengerpartok, éttermek és élő zenés bárok, nyári szabadtéri előadások, vásárlási lehetőégek, hajó- bicikli-, roller-, és jet-ski bérlés, búvárkodás, tennisz vagy pl. a halászás a helyiekkel. Posta, bank, töltőállomás, kikötői iroda, autószerelő és egészségügyi központ is található Murteren.

Útiterv

0. nap: Murter  

Odoo image and text block

Murter homokos tengerpartjairól, fenyőerdőiről és olajfa ültetvényeiről híres. Kiváló fekvéséből adódóan ideális kiindulóhely, ha a Kornati-szigetekre és a Krka-vízeséshez szeretnénk ellátogatni.

1. nap: Murter - Skradin 

Hajózz fel a Krka torkolatán, amíg el nem éred Skradin varázslatos városát. Innen hajóval tudod megközelíteni a Krka Nemzeti Park bámulatos vízeséseit. A nap méltó befejezéséül töltsd az estét Skradinban.Odoo text and image block

2. nap: Skradin - Vrgada sziget

Odoo text and image block

A Krka torkolatán keresztül eljuthatsz Šibenik kulturális és történelmi kincsekben gazdag óvárosába. Hajózz el a szépséges tengerparttal megáldott Vrgada szigetére is – itt kedvedre pihenhetsz és eltöltheted az éjszakát is.

3. nap: Vrgada sziget - Biograd  

Odoo image and text block

Ez a környék páratlanul felkapott a hajózók körében és változatos lehetőségeket rejt a vitorlázók számára, köszönhetően a mediterrán térségben kevés helyen előforduló, rendkívül tagolt partszakaszoknak.

4. nap Biograd - Kakan sziget 

Biogradból hajózz át a Kakan szigetre. Vacsora és éjszakázás természetes környezetben, egy festői kikötőben.Odoo text and image block


5. nap: Kakan - Vrulje öböl

 

Odoo image and text block

Hajózz a Kornati Nemzeti Parkba: tele vízalatti lehetőségekkel. Töltsd az éjszakát a Vrulje öbölben és élvezd a frissen fogott halak ízét egy helyi étteremben.                 

6. nap: Kornat sziget - Telaščica öböl

 

Odoo image and text block

Hajózz át a Levernaka öbölbe, ahol egy páratlan szépségű strand vár rád. Ezután hajózz a Telaščica Nemzeti Parkhoz. Útközben érdemes megállni a Mana zátonynál (számos film díszletéül szolgált). A Telaščica Nemzeti Parkban látogass el a sós vízű tóhoz, és a híres, tenger fölé magasodó sziklaszirtekhez.

Rogoznica 

Általános információ

Rogoznica egy tengerparti üdülőhely a dalmát régióban, mely 34 km-re délre található Šibeniktől,és a Šibenik-Knin tartomány egyik legdélebbi pontja. Az adriai autópálya köti össze Šibenikkel és Splittel.

Rogoznica hagyományos turisztikai központ, ami a helyi lakosok tradícióit a modern fejlesztésekkel ötvözi, mint pl. a Marina Frapa. Az apartmanok és egyéb szállásadóhelyek minden szükséges tényezőt biztosítanak a turisták részére. Rogoznica csodás kombinációja a közép-dalmáciai családi nyaralásnak és a gazdag éjszakai életnek. 

Rogoznica egyik része a Kopaca parton fekszik, míg a másik része eredetileg egy sziget volt, majd félszigetté alakították. Jól védett kikötője sokféle hajó és csónak kikötésére alkalmas. A halászterület tökéletes nyaraló úti cél. Vastag fenyőerdő és hosszú sétálóutca található itt. A városban posta és egészségügyi központ is van.

Útiterv

0. nap: Rogoznica  

Odoo image and text block

Rogoznica Šibeniktől 25 km-re délre található, ismérvei a kellemesen meleg vízű tenger és gyönyörűszép partok, karsztok és sziklák. Egy tipikus mediterrán kisváros, mely ideális egy békés és zavartalan nyaraláshoz, távol a városi nyüzsgéstől. 

1. nap: Rogoznica - Žirje (Žirje sziget)

Žirje szigete a Šibenik-környéki szigetvilág legeldugottabb lakott szigete.  A partjai rendkívül tagoltak, rengeteg öböllel, kis szigetecskékkel és zátonyokkal tarkítottak. A sziget előnyei: érintetlen természet, védett öblök és tiszta vízű tenger. Privát szálláshelyet is találunk a szigeten. Žirje, a sziget legfontosabb települése a sziget közepén foglal helyet. Sok védett helyet találhatunk itt a lehorgonyzáshoz.Odoo text and image block

2. nap: Zirje (Zirje sziget) - Piskera (Kornati) t

Odoo text and image block

Az ACI marina Piškera a Piškera és a Panitula vela szigetek között helyezkedik el, a Panitula vela sziget északi partján. A sziget legjelentősebb pontján lobog az ACI zászló. A marina rendkívül jól védett az északkeleti széltől („Bóra”), a déli szelektől valamivel kevésbé. Április 1-től október 31-ig van nyitva és 118 kikötőállomása van akár 30m hosszú hajók számára is. A vízmélység a mólóknál 2,5-3,5 méter. Recepció, pénzváltó, élelmiszerbolt, mosdók és egy kitűnő, teraszos étterem vár a Panitula sziget enyhe lejtőjén.

3. nap: Piskera (Kornati) - Telašćica öböl (Dugi otok)

Odoo image and text block

A Telašćica öböl, amely után az egész Nemzeti Park a nevét kapta, a Dugi otok sziget délkeleti részén lelhető fel. Az öböl körülbelül 8 km hosszan nyúlik bele a szigetbe, és a déli részén a legszélesebb, kb. 1,6 km. Délkelet felé nyitott és a szomszédos Kornati-szigetek felé néz. Az öböl partvonala meglehetősen tagolt: 25 kis öböl, partfokok és 5 sziget gazdagítja a látványt. Elhelyezkedésének köszönhetően védett a kontinens felől érkező északkeleti széltől és a tenger felőli déli széltől is. A fentiek miatt Telašćica az egyik legnagyobb kiterjedésű és leginkább védett, természetes kikötő az Adria keleti partján.

4. nap Telascica öböl (Dugi otok) - Zut

Az ACI marina Žut a Podražanj öbölben helyezkedik el, amely a Žut sziget északkeleti partjánál lévő hosszú, keskeny Žut öböl része. Az ACI zászló a Ražanj-fokon lett elhelyezve. Erős „bóra” szél esetén a horgonyzás a marina mólójának északi részénél javasolt, ha pedig a déli szél erősödik fel, biztonságosabb a móló déli részét használni. A marina április 15-től november 1-ig tart nyitva és 113 kikötőhellyel rendelkezik (víz- és áramellátással), továbbá van recepció, pénzváltó, étterem, WC, zuhanyzó és élelmiszerbolt. A legközelebbi töltőállomás Zaglavban van a Dugi otok szigeten, 8 tengeri mérföldnyire.Odoo text and image block


5. nap: Zut - Opat-öböl (Kornati szigetek)

 

Odoo image and text block

A Kornati Nemzeti Parkban, a Kornat sziget keleti oldalán helyezkedik el a meseszép Opat-öböl. A kavicsos öböl igazi paradicsom, és a Kornat sziget misztikus csupaszságával a háttérben téged is csend és nyugalom fog átjárni. A legjobb délkeletről megközelíteni, mert itt kevésbé sekély a víz. Az öböl a délkeleti széltől nem védett.                

6. nap: Opat öböl (Kornati-szigetek) - Kaprije (Kaprije sziget)

 

Odoo image and text block

Kaprije egy kis falu az azonos nevű sziget délnyugati partján, egy bájos és védett kikötővel. A szigetet egykor erdő borította, de a középkorban kivágták a fákat és építésre használták. A faluban található a 16-17. századi Szent Péter templom. 

A mindentől távoli kis szigetek kellemes hőmérsékletű, napos, illatozó strandjai a mediterrán táj jellegzetes szépségével és egyedi bájukkal lehetőséget adnak a kirándulásra azon turisták számára, akik egy időre ki szeretnének szakadni a hétköznapok nyüzsgéséből.

Tribunj 

Általános információ

Egy tipikus dalmát város egy félszigeten, szűk kis utcácskáival és sűrűn épített házaival, Vodicétől 4 km-re nyugatra. Az Adriai-tenger legtisztább vizéről ismert. A helyi lakosok legfőképpen turizmusból, mezőgazdaságból és halászatból élnek. A félhold alakú sziget egy kőhíd által van összeköttetésben a szárazfölddel. Tribunj városát a környező szigetekről ide menekültek alapították, és olyan műemlékeket találsz itt, mint a Szent Miklós templom, a török erőd, Jurjevgrad vagy Szűz Mária templomának maradványai. A sportkedvelők számára adott a lehetőség a teniszezésre, bowlingozásra és teremfocizásra is, a vitorlázás és búvárkodás mellett. A kristálytiszta tengernek és a gazdag növény- és állatvilágnak köszönhetően ideális célpont úszáshoz és a vízalatti világ felfedezéséhez. A falutól nyugatra fekvő Rupa-öböl és más kisebb öblök is alkalmasak a fürdőzésre – ezek közül a legszebb és legnépszerűbb strand a Sovlja.

Útiterv

0. nap: Tribunj 

Odoo image and text block

Tribunj városa 15 km-re fekszik Šibeniktől, a 13-15. század óta Jurjevgrad néven volt ismert. Az egyik legzsúfoltabb város a parton, ami a török megszállásnak köszönhetően alakult ki, ugyanis az emberek a környező területekről mind a városfalon belülre tömörültek, hogy védve legyenek a törökök portyázása elől. Hagyományosan az olajbogyó- és gyümölcstermesztés, valamint a halászat volt a helyiek fő bevételi forrása, és amióta ez a lista kibővült az idegenforgalommal, azon belül is a vitorlás turizmussal, a város rendkívüli ütemben fejlődik. Az új marina közel 300, széltől jól védett kikötőhellyel büszkélkedhet. Tribunj és környéke fantasztikus strandokat vonultat fel és hamisítatlan mediterrán hangulattal bír, emiatt kihagyhatatlan állomása az adriai hajóutazásnak.

1. nap: Tribunj - Primošten

Primošten és környéke már a 7. században lakott terület volt, és stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt a város számos válságot élt meg, mely sokszor a lakosok száműzetésével járt. Jelenlegi nevével először 1564-ben tesznek róla említést, amikor is már egy városfallal körülvett település állt a kis szigeten. Miután a török megszállás véget ért, Primošten lakói fáradhatatlanul azon voltak, hogy fejlesszék városukat, mely azóta szüntelenül virágzik, és mindeközben a hely természeti és kulturális kincseit is sikerült megőrizni. A Kremik marina több mint 400 kikötőhelyével az Adria egyik legbiztonságosabb kikötője, amellyel az évszázados hagyományokat folytatva napjainkban is fontos tényező, ma már kevésbé gazdasági vagy katonai értelemben, sokkal inkább turisztikai célpontként. Odoo text and image block

2. nap: Primošten - Trogir

Odoo text and image block

Trogir egy igazi múzeumváros. Egész Közép-Európában Trogirt tartják a legjobb állapotban fennmaradt, román-gótikus stílusú városnak. A kőfalak által körbezárt, toronnyal díszített vár rejti Trogir óvárosát. Legjelentősebb kulturális kincse a Trogir katedrális. A nyugati kapu („Portal”), Radovan mesterműve a román-gótikus szobrászat kiemelkedő műalkotása Horvátországban. A kulturális és történelmi emlékek garmadája, a szűk sikátorok és a művészeti galériák gyűjteményeikkel mind elbűvölik a Trogirba látogatókat. Trogir városa a Kaštelanski-öböl partjainál egy szigeten helyezkedik el, melyet kőhidak kötnek össze Čiovoval és a szárazfölddel. Az ACI marina Trogir Čiovotól északra található, a Trogir-híd és a Čubrijan-fok között, Trogir városával átellenben. Trogir tengerpartjait buja mediterrán aljnövényzet, olajfa ligetek és szőlőlugasok borítják, és a látványt a számtalan kis sziget, öböl, kavicsos és homokos strand teszi teljessé. A rendkívül tagolt, érintetlen part a hajósok kedvence.

3. nap: Trogir - Uvala Krknjaši (Veli Drvenik) - Split

Odoo image and text block

Veli Drvenik egy sziget Split partjainál, mindössze 6,2 tengeri mérföldre Trogir partjaitól. A 12 négyzetkilométernyi területhez 23 km hosszú, vagyis rendkívül tagolt part párosul, ezért ideális úti cél a hajózók számára. Mindennemű vízalatti tevékenység szigorúan tilos Drvenik környékén. Uvala Krknjaši egy öböl a sziget keleti oldalán, kiválóan védett a szelektől, különösen a nyugati és északnyugati széltől. Kiváló horgonyzóhely, és az öböl menti kis fogadó szállást és helyi spcialitásokat is kínál. A sziget körül kajakos túrákat is szerveznek, ugyanis a kellemes időjárás és a sekély víz, mely az érintetlen természet szépségével párosul, ellenállhatatlan vonzerőt jelent a kalandvágyó utazóknak.


4. nap Split - Maslinica (Šolta)

A Šolta sziget egyetlen települése Maslinica, a sziget nyugati oldalán. A nagyszámú, különösen szélvédett öböl és a közeli, hét kis szigetből álló szigetcsoport miatt egyedülálló célpont a hajózás, búvárkodás és horgászat szerelmeseinek. A leglátogatottabb a Šešula-öböl, kiváló elhelyezkedésének és szélvédettségének köszönhetően.Odoo text and image block


5. nap: Maslinica - Zlarin (Zlarin)

 

Odoo image and text block

A Šibenik-szigetcsoporton belül Zlarin a 3. legnagyobb és a hat lakott sziget közül az egyik. Télidőben a lakosok száma 300 fő alá csökken, nyáron azonban meghaladja a 2000 főt is. Ez volt az első turisztikai úti cél, amelynek saját írásos „brossúrája” volt már a 13. század idején, hála az itt kibontakozó fejlett korall-búvárkodásnak és -feldolgozásnak. A túlnyomórészt erdős és lakatlan szigetre látogatás fő oka napjainkban a hajózásban, búvárkodásban és halászatban rejlő potenciál, illetve a flóra és a fauna érintetlensége a szárazföldön és a vízfelszín alatt egyaránt.             

6. nap: Zlarin - Skradin

Odoo image and text block

Skradin egy 6000 éves, történelmi város, ami egyedülálló elhelyezkedéséből adódik: az Adria közepén, a Krka folyó torkolatánál terül el. Az ősidők liburn (illír) törzsei, majd a görögök és rómaiak, később a horvát hercegek számára a Skradin környéki területek létfontosságúak voltak az itt húzódó szárazföldi és tengeri kereskedelmi útvonalak miatt. Hosszú időbe telne felsorolni a skradini régió minden fontos történelmi helyszínét, ugyanis a 6000 év alatt az egymást követő civilizációk a korábbiak maradványaira épültek. A közeli Krka vízesés és nemzeti park még egy okot szolgáltat arra, hogy utunk során semmiképp ne hagyjuk ki Skradint. A város kikötője napjainkban is a hajósokat szolgálja, melynek hagyományai még a város kialakulásánál is régebbi időkre nyúlnak vissza